Spoznajte Jureta

K

Karkoli fotografiram, vedno stremim k preprostosti in čistosti prenosa želenega motiva. Rad imam red v kadru, ko ob pogledu skozi okular zaznam kaos, iščem način, kako ga urediti. Glede na tip oziroma osrednji motiv fotografije prilagajam način konstruiranja kadra, podajanja informacije, pripovedovanja zgodbe.

Menim, da je moja posebnost v pozornosti na podrobnosti, vsak del fotografije je premišljen in ima svoj namen. Stvari nerad prepuščam naključju; verjetno posledica moje izobrazbe, stroko bi najlažje opisal kot praktično funkcionalno umetnost. Druga posebnost je napredno znanje obdelave fotografij. Veščine na tem področju si nabiram že od trinajstega leta starosti; prve retuše za lokalne revije sem pričel izdelovati, še preden sem znal uporabljati fotografski aparat.

Področja fotografije, katerim posvečam največ pozornosti: krajinska arhitektura, poročna fotografija in portretna fotografija.

Verjamem v specializacijo na eno področje delovanja, vendar cenim tudi moč dinamike in raznolikosti – pozitivno pestrost. Zanimanje mi vzbujata interdisciplinarna rast in medsebojno dopolnjevanje. Z aktivnostjo na večih področjih lažje ohranjam objektiven in samokritičen pogled na lastno delo, obenem pa spodbujam svoj notranji zagon.

Ko razmišljate o najemu fotografa, vam priporočam, da se odločite za tistega, ki vas je nagovoril s svojim slogom. Povejte mu, katera izmed njegovih del so vas prepričala, in ne preusmerjajte njegovega kreativnega procesa. Tako boste dobili najboljši rezultat.

Kratka biografija:
Že od malega sem se rad ukvarjal s fotoaparati in občudoval dedkovega Polaroida. Resneje fotografiram od svojega osemnajstega leta, ko sem začel s študijem. Sprva je šlo za način vzdrževanja študijskega življenja, brez zanemarjanja študijskih obveznosti, a ponujale so se mi bogate izkušnje na najbolj raznolikih področjih: fotografiral sem razne javne dogodke, številne poroke in rojstnodnevne obletnice, naslovnice glasbenih plošč, promocijski material za predvolilne kampanje ter prodajo raznih izdelkov in živil, ukvarjal sem se z modno, športno in koncertno fotografijo. Eno izmed tisočih fotografij, ki sem jih v prostem času posnel na popotavanjih, je Fotografska zveza Slovenije nagradila s srebrnim odlikovanjem. Tako sem se naučil uporabljati aparat na najrazličnejše načine in pridobil prepotrebne izkušnje.

Ambicije:
Po končanem študiju krajinske arhitekture (MSc, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta) je moj cilj fotografsko osvojiti svoje strokovno področje in postati najboljši fotograf oblikovanih prostorov. Slednje je bila tudi tema moje magistrske naloge (prezentacijska fotografija oblikovane krajine). Odlikuje me edinstvena kombinacija zelo specifičnih znanj iz področij fotografije in oblikovanja krajine, katera v meni kar kličeta v želji po združitvi na najboljši možni način.

Obenem ne želim izgubiti stika s področjema, v katerih sem do zdaj najbolj užival: to sta poročna in portretna fotografija.

Poročna fotografija me prelije s pozitivnim adrenalinom, saj fotografiram neponovljive in pomembne trenutke, vedno na veseli dan, v družbi veselih ljudi. Zaupanje mladoporočencev me navda s samozavestjo, atmosfera me sprosti. Vsakič znova se obeta prijetna izkušnja.

Portretna fotografija je izziv na popolnoma drugačnem nivoju. Tu vso svojo energijo vložim v estetiko ene same fotografije, vse za eno ali tri odlične fotografije. Ure priprav, fotografiranja in dela na računalniku so usmerjene v en jasen cilj: prikazati osebo v njeni najboljši možni luči. Povsem drugačno zadovoljstvo, kjer vedno komaj čakam končni rezultat.

CLOSE MENU