Gubanc Foto

gubancfoto portret 2

Jure Gubanc

Rojen leta 1992, živim v Mengšu. Dedek je bil ljubiteljski fotograf in jaz sem bil navdušen nad njegovim Polaroidom. V otroških letih je bil aparat za enkratno uporabo pogosto in najljubše darilo.

Sledilo je obdobje navdušenja nad photoshopom, s katerim sem se spoznal v trinajstem letu starosti. Konec gimnazije sem se začel resneje ukvarajti s samo fotografijo, med študijem (Biotehniška fakulteta, krajinska arhitektura) pa se je hobi počasi prelevil v poklic. Mentorirala sta me dobra prijatelja, ki sta po izobrazbi fotografa (Nejc Trampuž ALUO in Jernej Čemas IAM). Magistriral sem z nalogo “Prezentacijska fotografija oblikovane krajine”, po koncu študija, pa sem odprl samostojno podjetje (2018). Po dveh letih samostojne poti, sem se za 22 mesecev pridružil ekipi manjše produkcije (WakeUp Creation), kjer sem opravljal vlogo vodilnega fotografa. V sklopu tega, sem tudi mentoriral mlajše študente, ki so opravljali prakso. Januarja 2022 sem se znova podal na samostojno pot.

V fotografiji strmim k preprostosti in minimalizmu, rad imam jasne in urejene kadre. Zelo uživam, kadar je celoten kader kontroliran (produkcijska in studijska fotografija). Na drugi strani sem dober v lovljenju popolnoma spontanih trenutkov, takrat s fotografijo skušam komunicirati vzdušje in čustva danega trenutka. Tako tudi pri dokumentarnem delu ne uporabljam dodatne osvetlitve, če ni specificirano drugače. Imam zanimivo pozornost za detajle. Več mojih fotografij je uporabljenih kot naslovnice knjig ali glasbenih albumov.